Miljösmart med avfallskvarn

Biogas – en stor resurs

Sveriges befolkning gör av med 5 miljoner ton hushållsavfall, av detta är cirka 920 000 ton matavfall eller 12.6% av den totala mängden sopor. Av detta kan vi sortera ut 643 000 ton eller ca 70 kg per person. Per vuxen person blir det knappt hundra kilo matavfall per år.Biogasbuss. För stadslivet.

Vilket slöseri med energi! Det är här som en Miljökvarn kommer in i bilden. Genom att vi istället mal ner våra matavfallsrester till en flytande konsistens som kan omvandlas till biogas kan detta på sikt bli en stor samhällsresurs som inte har någon negativ påverkan på klimatet!

Källa: Avfall Sverige skriven av Annica Brenander (28 aug 2009)

Kvarnen tar hand om det mesta

Sara Haasmark skriver i DN om hur avfallskvarnar är ett utmärkt komplement för att uppnå en högre nivå av avfallssortering.

”[…] för att nå en hög sortering av matavfall, kanske ännu högre än det av staden presenterade målet, anser vi att systemet med färgade påsar behöver kompletteras med matavfallskvarnar. Matavfallskvarnar har i flera kommuner visat sig vara omtyckt och enkelt att använda och bidragit till en hög sorteringsgrad” – Sara Haasmark, expert förvaltningsutveckling, Fastighetsägarna Stockholm, DN.se

Avfallskvarnen tar hand om det mesta matavfallet utom det allra grövsta. Majskolvar och större kotlettben ska till exempel inte ner i kvarnen. Skal från frukt, grönsaker och skaldjur, fiskrens, kycklingben, hushållspapper, servetter och kaffesump och kaffefilter mals däremot ner utan problem.

avfallskvarn-miljökvarnDet malda avfallet transporteras via avloppsrören till ett reningsverk som där omvandlar det till biogas. Stockholms stad har för flera år sedan tagit bort alla extra avgifter på avfallskvarnar eftersom man har så stor efterfrågan på biogas. Genom att använda en matavfallskvarn så bidrar du till ett miljövänligare bränsle som alla kan använda. Transportkostnaderna blir lägre eftersom det blir mindre avfall som ska transporteras till soptippen.

Positivt är också att du kan bli av med så pass mycket sopor att du kanske inte behöver få dem hämtade lika ofta som du behövde förr, det innebär att du faktiskt sparar pengar.

Kort och gott:

  • Istället för att slänga mat och avfall i soppåsen är det enkelt och praktiskt att bara hälla allt organiskt avfall rakt ner i diskhon.Full soptunna
  • Avfallskvarnen maler ner det organiskt köksavfall tillsammans med vatten, via avloppsnätet till reningsverket. Därefter behandlas det och omvandlas till bland annat biogas och biogödsel
  • Bättre miljö och lukt i soprummet
  • Mindre skadedjur
  • Ger ett kontinuerligt bidrag till miljön eftersom den används varje dag

Så sluta spring med blöta, läckande soppåsar. Med en matavfallskvarn kan man bli av med i stort sett allt matavfall genom avloppet i vasken. Via avloppsnätet till återvinningenDet tar endast sekunder att mala avfallet till millimeterstora bitar som rinner iväg med det vanliga avloppsvattnet. En avfallskvarn är en enkel och smidigt sätt att ta hand om sitt matavfall direkt, rent och fräscht på både diskbänk och i skåpet under, hela tiden.