Kravspecifikation

För att installera en köksavfallskvarn behöver din diskhos avlopp ha en diameter på 89-95 mm. Detta har varit standard över tio år och finns i de flesta hem. Har du en korgventil/vaskpropp i ditt diskho är det troligt att du har en diskbänk som passar. Flänsen eller den yttre ringen har då en diameter på ca 115 mm och hålet är 89-95 mm.

Om du har en äldre diskho går det bra att göra ett större hål i din befintliga diskho och installera kvarnen där. Kontakta Miljökvarnar för att finna en smart lösning på ditt problem. Vi har erfarenhet som vi gärna dela med oss av. Vi har också de rätta verktygen för att göra ett större hål om det behövs.

Kan installera en matavfallskvarn till min diskbänk?

Nedan ett exempel på infälld diskbänk med 90 mm korgventil. Med denna modell kan du installera miljökvarnen i valfritt ho beroende på tycke och smak.

dubbelho-korgventil

Nedan en diskbänk med korgventil (vaskpropp). De flesta nya diskbänkar har RÄTT diameter för montering av en avfallskvarn (vi visar här några exempel)  Ska du byta diskbänk se till att du väljer en med korgventil. På så sätt är de väl förberedda för en matavfallskvarn.  

DiskhoDiskbänk med ”stuckna silar” Ser diskbänken ut som den nedan eller liknade, kan du monter efter att det befintliga avloppssilen anpassats till 90 mm. Till detta används ett specialverktyg så kallad brotsch.

Flänsen eller den yttre ringen är nersänkt och har en diameter på 115 mm. Demontera flänsen och utloppshålet blir då ca 90 mm. Sen är det bara att montera fast kvarnen. Hålet i äldre diskbänkar kan enkelt förstoras med en hålpunch.

Att använda en hålsåg för plåt, eller hålstans är INTE att rekommendera. Vi avråder från såga upp hålet med sticksåg. Rostfritt stål är mycket hårt. Alla avfallskvarnar behöver lika stort hål i vasken: 89 -95 mm. Passar till IKEA:s samtliga diskbänkar i rostfritt stål.

 

Lådor över avfallskvarnLådor över avfallskvarn

Lådor under diskbänken med uttag för miljökvarn

FRANKES DISKBÄNKAR Epos EOX går ej att ansluta till avfallskvarn:

Det stämmer att det ej går att ansluta avfallskvarn till Epos EOX, dessa bänkar är utrustade med turbo waste system. (denna info står under varje bänk i katalogen 2012) Katalogen finns att bläddra i eller ladda hem på: franke.se/ kitchensystems/ service & support / katalog diskbänkar.  Jessica Parklint | Sales| Customer Services