Våra kvarnar passar de flesta diskbänkar

För att installera en köksavfallskvarn behöver din diskhos avlopp ha en diameter på 89-95 mm. Detta har varit standard över tio år och finns i de flesta hem. Har du en korgventil/vaskpropp i din diskho är det troligt att du har en diskbänk som passar. Flänsen eller den yttre ringen har då en diameter på ca 115 mm och hålet är 89-95 mm.
Som exempel passar våra kvarnar till samtliga Ikeas diskbänkar i rostfritt stål.

Om du har en äldre diskho med silventil går det bra att göra ett större hål i din befintliga diskho och installera kvarnen där. Kontakta oss på Miljökvarnar så hittar vi en smart lösning på ditt problem. Vi har erfarenhet som vi gärna dela med oss av. Vi har också de rätta verktygen för att göra ett större hål om det behövs. För eventuella tillbehör som behövs för montering, se våra produkter.

silventil och korgventil

Exempel på silventil (bild 1)och 90 mm korgventil (bild 2-3).

Med denna modell kan du installera miljökvarnen i valfri ho beroende på tycke och smak.

dubbelho

Nedan en diskbänk med korgventil (vaskpropp).
De flesta nya diskbänkar har korrekt diameter för montering av en avfallskvarn.  Ska du byta diskbänk – se till att du väljer en med korgventil. På så sätt är de väl förberedda för en matavfallskvarn.

dubbelho-korgventil

Diskbänk med ”stuckna silar”
Ser diskbänken ut som den nedan eller liknade, kan du montera en kvarn efter att den befintliga avloppssilen anpassats till 90 mm. Till detta används ett specialverktyg, så kallad brotsch.

diskho-stuckna-silar

Flänsen eller den yttre ringen är nedsänkt och har en diameter på 115 mm. Demontera flänsen och utloppshålet blir då ca 90 mm. Sedan är det bara att montera fast kvarnen. Hålet i äldre diskbänkar kan enkelt förstoras med en hålpunch.

Att använda en hålsåg för plåt, eller hålstans är INTE att rekommendera. Vi avråder från såga upp hålet med sticksåg. Rostfritt stål är mycket hårt. Alla avfallskvarnar behöver lika stort hål i vasken: 89 -95 mm.

 

Lådor över avfallskvarnLådor över avfallskvarn

Lådor under diskbänken med uttag för miljökvarn

FRANKES DISKBÄNKAR Epos EOX går inte att ansluta till avfallskvarn:
Det stämmer att det inte går att ansluta avfallskvarn till Epos EOX, dessa bänkar är utrustade med turbo waste system. (denna info står under varje bänk i katalogen 2012). Katalogen finns att bläddra i eller ladda hem på: franke.se/ kitchensystems/ service & support / katalog diskbänkar.